Jakie są najlepsze warzywa na zimę?
Zima to szczególny czas w roku. Z jednej strony spadają temperatury, a z drugiej dni są coraz krótsze. To właśnie podczas późnej jesieni i zimy łapiemy najwięcej infekcji. Jest to związane z przebywaniem w niewietrzonych pomieszczeniach, osłabieniem odporności oraz często niedostateczną podażą witamin w pożywieniu. Sprawia to, że nasz układ odpornościowy słabnie, wypadają nam włosy oraz jesteśmy bardziej podatni na zaburzenia nastroju. Zdrowa oraz zbilansowana dieta pomoże nam przetrwać nadchodzące miesiące. Obecnie zaleca się, aby każdego dnia spożywać minimum pięć porcji warzyw i owoców. Powinny składać się na nie dwie porcje owoców i trzy porcje warzyw. Jakie są najlepsze warzywa na zimę?
Najważniejsza jest różnorodność.
Niezależnie od tego, po jakie warzywo sięgniesz – podejmujesz dobrą decyzję. Warzywa są zdrowe i pełne mikro- oraz makroelementów, a także witamin. Odpowiadają one za sprawne funkcjonowanie naszego organizmu. Niedobory witamin mają negatywne konsekwencje zdrowotne dla ludzkiego organizmu. Mogą ujawniać się pod postacią problemów ze skórą, problemów hormonalnych, a nawet problemów w strefie psychicznej oraz seksualnej. Warzywa są także źródłem cennego błonnika. Choć sam błonnik nie wchłania się z przewodu pokarmowego, to poprawia on działanie przewodu pokarmowego oraz działa protekcyjnie przed rozwojem nowotworów. Niedobór błonnika w diecie może być źródłem uporczywych zaparć oraz rozwinięcia się uchyłków w jelicie grubym.
Czy niektóre warzywa są lepsze od innych?
W intrenecie często spotykamy się z nagłówkami tylu „jedz to warzywo minimum raz w tygodniu a problemy z tarczycą odejdą w zapomnienie” bądź „peruwiańskie pomidory wyleczą cię z raka” lub „cebula ma szalenie dużo witaminy C”. Nie przykładaj wagi do takich nagłówków. Jeżeli Twoja dieta jest zróżnicowana i jesz różne warzywa każdego dnia to niedobory witamin Ci nie grożą. Pamiętaj też, że nawet najzdrowsze warzywa nie zastąpią profesjonalnego leczenia chorób nowotworowych czy też nadciśnienia i cukrzycy. Choć warzywa zawierają wiele antyoksydantów czy flawonoidów to nie należy pokładać w tych substancjach nadmiernych nadziei i rezygnować z dotychczas przyjmowanych leków.
Puszki i słoiki są okej!
Konserwowanie żywności, szczególnie termiczne wiąże się z pewną utratą witamin w warzywach. Jest to jednak utrata niewielka i nie sprawia, że dane warzywo staje się bezwartościowe. Pomidory w puszce nie są mniej zdrowe od pomidorów ze szklarni, a ogórki kiszone również mają masę witamin w porównaniu do świeżego ogórka. Jeżeli lubisz warzywa z puszki bądź warzywa mrożone – jedz je często. Jest to jedna z najlepszych opcji, gdzie znajdziesz warzywa na zimę z pełnią smaku. Letnie warzywa, dostępne w zimę w sklepach pochodzą często pochodzą z odległych szklarni, a ich smak nie jest tak wyrazisty.
Ziemniak to warzywo, ale nie traktuj go jako porcji owoców
Obecnie zaleca się, aby warzywa bogate w skrobię takie jak ziemniaki nie traktować jako porcji warzyw. Wynika to między innymi z faktu, że warzywa te są spożywane bardzo często, nierzadko codziennie i są traktowane przez nas przede wszystkim jako źródło węglowodanów. Jeżeli więc Twój obiad składa się z kawałka mięsa oraz ziemniaków – śmiało dorzuć do niego jakąś surówkę bądź sałatkę.
A co z kukurydzą?
Kukurydza, pomimo jej niepozornego wyglądu pozostaje tematem zaciętych debat wśród najtęższych umysłów tego świata. Niektórzy traktują ją jako warzywo, inni jako zboże. Kukurydza jest bogata w węglowodany oraz jest bardzo wszechstronna w kuchni. Jej słodki smak sprawia, że ma wielu amatorów na całym świecie. Na potrzeby tego artykułu nie będziemy rozważać tej życiowo ważnej kwestii. Niemniej jednak dorzucenie kukurydzy do sałatki to dobra decyzja. Jeżeli decydujesz się na płatki kukurydziane do śniadania to pamiętaj, że nie liczą się one wtedy jako porcja warzyw.
Nie każdy lubi warzywa, ale można się do nich przekonać (lub je delikatnie przemycać)
Nieco banalnym będzie stwierdzenie, że nie każdemu smakują warzywa. Nie powinniśmy jednak z nich zrezygnować. Jeżeli nie lubisz warzyw – do kanapek spróbuj dodać sałaty masłowej, a do ulubionego spaghetti nie zapomnij użyć cebuli oraz czosnku. Nie traktuj jedzenia warzyw jako przymus i pamiętaj o tym, że zdrowe żywienie nie powinno sprawiać, że przestajesz odczuwać radość z posiłku. Wprost przeciwnie. Najlepsze warzywa na zimę to te, które zjedliśmy.
Usługi oferowane przez Medicept:
- recepta online – po konsultacji z lekarzem może być wystawiona na leki stałe i doraźne, czy też antykoncepcyjne,
- teleporada lekarska – dzięki niej można otrzymać skierowanie na dalsze badania, receptę na leki, czy też e-zwolnienie, jeżeli lekarz uzna, że pacjent nie jest w stanie wykonywać swoich obowiązków służbowych.