Profilaktyka choroby Alzheimera- czy to możliwe?
Choroba Alzheimera jest najczęstszą (50- 60%) przyczyną otępienia u osób po 65. roku życia. Mimo że leczenie tej choroby ma charakter jedynie objawowy- istnieją pewne możliwości zapobiegania jej rozwojowi. Na czym polega profilaktyka choroby Alzheimera?
Czym jest choroba Alzheimera?
Choroba Alzheimera jest chorobą zwyrodnieniową mózgu, charakteryzującą się postępującymi zaburzeniami pamięci oraz zachowania, które z czasem całkowicie uniemożliwiają prawidłowe funkcjonowanie chorego w codziennym życiu, wykonywanie pracy oraz zaburzają kontakty społeczne.
W przebiegu choroby dochodzi do odkładania się w mózgu białek o patologicznej strukturze, głównie tak zwanego beta- amyloidu i białka tau. Pojawienie się tych patologicznych cząstek prowadzi do śmierci komórek nerwowych. Spadek liczby neuronów powoduje zmniejszenie ilości produkowanych przez nie substancji przekaźnikowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Profilaktyka choroby Alzheimera- na czym polega?
Okazuje się, iż stosowanie pewnym zaleceń i modyfikacji stylu życia może pozytywnie wpłynąć na uniknięcie rozwoju choroby Alzheimera lub opóźnienie jej progresji. Poznaj kilka najważniejszych wskazówek!
Dieta w chorobie Alzheimera
Sugeruje się jednak, że wprowadzenie do diety pewnych składników pokarmowych czy odżywianie się zgodnie z danym modelem żywienia może być pomocne w zapobieganiu chorobie oraz wspomagać zasadnicze leczenie.
Najlepsza dieta dla mózgu to dieta łącząca elementy diety śródziemnomorskiej i DASH, czyli dieta określana skrótem MIND (ang. MEDITERRANEAN – DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). Badania wykazały, że taki model żywienia pomaga zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera i demencji, utrzymując skuteczny przepływ krwi i zmniejszając szkodliwe stany zapalne.
Składniki o charakterze przeciwzapalnym i przeciwutleniającym dostarczane wraz z dietą ograniczają także tworzenie tzw. blaszek amyloidowych, które zakłócają komunikację między komórkami nerwowymi w mózgu, a w ostateczności mogą nawet prowadzić do ich obumierania.
Uważa się, że największe znaczenie w tym aspekcie mają kwasy tłuszczowego omega 3, witaminy antyoksydacyjne, witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz polifenole roślinne.
W zdrowym ciele zdrowy duch!
W odniesieniu do choroby Alzheimera to powiedzenie jest wyjątkowo prawdziwe. Utrzymanie aktywności fizycznej do późnych lat ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. Jednak wiele starszych osób uważa się za aktywnych, tymczasem faktycznie ruszają się stanowczo za mało. Okazuje się, że potrzeba około 75 minut mocnego i około 150 minut umiarkowanego wysiłku tygodniowo. Dopiero wtedy pozwala on zapobiegać groźnym dla rozwoju otępienia chorobom serca i układu krążenia, chorobom metabolicznym (cukrzycy) i chorobom układu kostno- stawowego.
Profilaktyka choroby Alzheimera- rozwój intelektualny i społeczny
Spowolnieniu postępu zaburzeń czynności poznawczych i funkcjonowania w początkowym okresie choroby sprzyja najprawdopodobniej stała stymulacja intelektualna, różnorodność bodźców umysłowych i emocjonalnych oraz aktywność społeczna i fizyczna.
Wykazano też, iż wyższe wykształcenie może zmniejszyć ryzyko lub opóźnić wystąpienie otępienia w przebiegu choroby Alzheimera, prawdopodobnie przez zwiększenie tak zwanej rezerwy poznawczej. Warto więc pielęgnować nawyki uczenia się i poznawania nowych rzeczy, czytania czy regularnych spotkań towarzyskich- również w wieku podeszłym.
Picie wina a rozwój choroby Alzheimera
Obecnie dostępne dane dotyczące związku używania alkoholu i zaburzenia funkcji poznawczych osób w podeszłym wieku są niejednoznaczne- prawdopodobnie zależne od dawki i rodzaju alkoholu.
Dowody z badań epidemiologicznych wskazują, że umiarkowane spożycie wina (250 ml/24 h) koreluje z mniejszym ryzykiem wystąpienia otępienia i choroby Alzheimera, w porównaniu z większym i mniejszym spożyciem. Stosowanie większych dawek alkoholu, zwykle związana z klinicznym problemem alkoholizmu, często staje się główną przyczyną otępienia.
Niektóre badania pokazały, że tylko picie wina, a nie innych rodzajów alkoholu, może ewentualnie zmniejszyć ryzyko otępienia. Ostatnie badanie pokazało, że spożycie niskich dawek alkoholu może opóźniać zależne od wieku zaburzenia poznawcze u starszych kobiet, jednak te korzyści nie są wyraźne w przypadku mężczyzn.
Przy braku jednoznacznych, udowodnionych wniosków z dużych i kontrolowanych badań klinicznych nie można ustalić ostatecznego stanowiska na ten temat. Jednak mając na uwadze wiele innych poważnych skutków picia alkoholu (nawet w minimalnych ilościach)- jest jednoznaczne z bezwzględnym brakiem rekomendacji dla spożycia alkoholu w celu zmniejszenia ryzyka choroby Alzheimera.
Skuteczna profilaktyka choroby Alzheimera- rzucenie palenia
Powszechnie wiadomo, że palenie papierosów jest bardzo niekorzystnym i toksycznym czynnikiem dla organizmu człowieka. Dym tytoniowy zawiera substancje chemiczne wykazujące działanie toksyczne, kancerogenne, teratogenne. Przyczynia się do rozwoju wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, naczyniowych chorób ośrodkowego układu nerwowego, wielu nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych.
Badania epidemiologiczne wskazują na istotne zwiększenie zachorowalności na chorobę Alzheimera pod wpływem palenia papierosów. Dochodzi do wielu niekorzystnych zmian biochemicznych, a także zaburzeń funkcji poznawczych.
Usługi oferowane przez Medicept:
- recepta online – po konsultacji z lekarzem może być wystawiona na leki stałe i doraźne, czy też antykoncepcyjne,
- teleporada lekarska – dzięki niej można otrzymać skierowanie na dalsze badania, receptę na leki, czy też e-zwolnienie, jeżeli lekarz uzna, że pacjent nie jest w stanie wykonywać swoich obowiązków służbowych.